Ale ženy, které cvičily intenzivněji, byly méně pravděpodobné, že otěhotněly.

Ale ženy, které cvičily intenzivněji, byly méně pravděpodobné, že otěhotněly.

Přitom vystresované ženy pravděpodobně také méně často sexují, říká Domar. A je pravděpodobnější, že kouří nebo pijí příliš mnoho alkoholu nebo kofeinu – chování, které jen stěží může zlepšit jejich šance.

Pokračování

Domar čelila skepticismu, když v roce 1990 zveřejnila malou studii, která ukázala, že snížení stresu pomocí skupinové terapie, individuální kognitivní behaviorální terapie a relaxačních technik, jako je řízené zobrazování, pomohlo některým neplodným ženám otěhotnět.

“Lékařská komunita řekla, že jsem hloupý, když jsem věřil, že mysl má nějakou kontrolu nad vaječníky,” vzpomíná Domar.

Domar na to navázala mnohem rozsáhlejší studií o deset let později, která uvedla, že mezi ženami, které měly problémy s otěhotněním, měly ty, které podstoupily kognitivně behaviorální terapii, téměř dvakrát vyšší pravděpodobnost, že otěhotní, než ty, které ne.

Dnes vědci široce uznávají, že stres a plodnost spolu souvisí.

“Nyní víme, že stresové hormony, jako je kortizol, narušují signalizaci mezi mozkem a vaječníky, což může způsobit ovulaci,” říká Sarah Berga, MD, specialistka na neplodnost a místopředsedkyně ženského zdraví ve Wake Forest Medical Center ve Winston-Salem. , NC

Řešení stresu

Každý se jednou za čas dostane do stresu. Takže pokud jste několik týdnů v práci zdrceni nebo máte obavy z velkého stěhování, pravděpodobně to neublíží vašim schopnostem tvořit dítě. Ale pokud váš stres trvá dlouhou dobu nebo pokud se potýkáte s velkým otřesem, jako je nezaměstnanost nebo úmrtí v rodině, pak se vaše ovulace může zvrhnout, říká Berga.        

Asi 1 z 10 žen v plodném věku má podle CDC potíže s početím nebo ukončením těhotenství. Obvykle existuje fyzický důvod, například ucpané vejcovody.

Ale jak měsíce plynou bez početí, může se fórum pro názory nicozero dostavit stres. 

“Ženy bojující s neplodností mají stejnou úroveň úzkosti a deprese jako ženy s diagnózou rakoviny nebo HIV,” říká Domar. V důsledku toho se spustí začarovaný kruh.

Domarův program mysli/těla má za cíl omezit tento stres pomocí několika přístupů. První je terapie mluvením, která vám pomůže přeformulovat vaše pocity. Naučíte se bránit automatickým negativním myšlenkám, jako je "Nikdy neotěhotním,“ nebo se obviňovat.

Domarovi klienti také cvičí typ jógy zvaný hatha jóga, která spojuje jógové pozice s hlubokými dechovými cvičeními. Říká, že je to pro ženy způsob, jak se živit.

 “Mnoho mých pacientů je naštvaných na svá těla, takže se o ně přestávají starat,” říká Domar. “Toto je způsob, jak se znovu cítit spojeni sami se sebou.”

Domar říká, že je také důležité, aby ženy a jejich partneři mluvili a naslouchali si navzájem o svých společných bojích. To spolu s zapojením do podpůrných skupin může pomoci zmírnit mentální a emocionální daň z neplodnosti.

Pokračování

Co jiného můžete dělat

Pokud se už nějakou dobu pokoušíte o dítě nebo jen chcete zvýšit své šance, výzkum naznačuje, že tyto kroky by vám mohly pomoci.

Cvičení pro „tak akorát“ množství. Fyzická aktivita snižuje stres a zvyšuje plodnost, říká Lauren Wise, ScD, profesorka epidemiologie na Boston University School of Public Health. Klíčový je ale nízký klíč. Mírné cvičení, 1 až 5 hodin týdně aktivit, jako je chůze, zvýšilo šance na početí ve studii, kterou provedl Wise. Ale ženy, které cvičily intenzivněji, byly méně pravděpodobné, že otěhotněly.

Hlídejte si váhu. Jednou z příčin stresu je tendence jíst pro emocionální pohodlí. Nadváha nebo obezita ztěžují otěhotnění nebo udržení těhotenství. Některé výzkumy naznačují, že ženy, které jsou obézní, mohou mít třikrát vyšší pravděpodobnost, že budou mít problémy s otěhotněním než jiné ženy.

Jezte zdravou stravu. Když jste ve stresu, je lákavé ládovat se zpracovanými, sladkými potravinami. Ale ženy, které dodržují středomořskou stravu bohatou na celozrnné výrobky, omega-3 mastné kyseliny, ryby a sóju, mají podle jedné studie větší pravděpodobnost otěhotnění než ty, které jedí stravu s vysokým obsahem tuků a silně zpracovanou. 

Funkce WebMD Recenzovala Brunilda Nazario, MD dne 20. února 2020

Zdroje

ZDROJE:

Alice Domar, PhD, výkonná ředitelka, Domar Center for Mind/body Health; ředitel služeb mysli/těla, Boston IVF.

American Journal of Epidemiology: “Vnímaný stres a plodnost: kohortová studie předpojatosti severoamerických párů.”

Lidská reprodukce: “Prekoncepční stres zvyšuje riziko neplodnosti: výsledky prospektivní kohortové studie založené na páru – studie LIFE.”

Sarah Berga, MD, místopředsedkyně pro zdraví žen, Wake Forest Medical Center, Winston-Salem, NC.

Plodnost & Sterilita: „Vliv skupinového zásahu mysli/těla na míru těhotenství u pacientek s IVF“, „Prospektivní kohortová studie fyzické aktivity a doby do otěhotnění“, „Dieta a ženská plodnost: doktore, co bych měl jíst?“

Lauren Wise, ScD, profesorka epidemiologie, Boston University School of Public Health.

Journal of Fertilization: “Dopad programu strukturované jógy na úzkost u pacientů s neplodností: Studie proveditelnosti.”

Jak se vaše břicho během těhotenství rozšiřuje, vaše váha je to poslední, o co byste se chtěli starat.

Než tedy otěhotníte, přibližte se co nejblíže zdravé váze, abyste ušetřili komplikace pro vás i vaše dítě.

"Zdravá váha a životní styl usnadní otěhotnění a pomohou zajistit zdravější těhotenství a poporodní období," říká Agena Davenport-Nicholson, MD, OB/GYN v Emory University Hospital v Atlantě. Přesto více než polovina žen trpí nadváhou nebo obezitou, když otěhotní, podle nových údajů CDC.

Těhotenství s nadváhou je rizikové pro matku i dítě. Maminky riskují těhotenskou cukrovku, vysoký krevní tlak a preeklampsii – potenciálně nebezpečnou komplikaci vysokého krevního tlaku během těhotenství. Riziko císařského řezu je také vyšší, protože ženy s nadváhou během těhotenství mívají větší děti.

Pokud jde o děti narozené matkám s nadváhou, jejich hladina cukru v krvi může při narození nebezpečně klesnout. Je to proto, že jsou odříznuti od zdroje cukru – pupeční šňůry – zatímco jejich tělo stále produkuje dostatek inzulínu, aby rozložilo všechen tento cukr. Z dlouhodobého hlediska jsou děti narozené s vyšší porodní hmotností vystaveny většímu riziku obezity a cukrovky po celý život.

I když jsou rizika těhotenství s nadváhou skutečná, nemusíte si dávat cíle v oblasti hubnutí, kterých nemůžete dosáhnout před početím. "I když vás nedokážeme dostat na vaši ideální váhu, pokud vás k ní dokážeme přiblížit, může to znamenat velký rozdíl," říká Davenport-Nicholson. "Zhubnout jen 5 až 10 % své tělesné hmotnosti před těhotenstvím rozhodně pomáhá." Pokud vážíte 180 liber, 5 % je pouhých 9 liber.

Pokud jste již těhotná, není čas držet dietu. Místo toho se snažte o zdravé těhotenství, které zahrnuje každodenní cvičení a zvládání přibírání na váze. Ženy s nadváhou by měly během těhotenství přibrat pouze 15 až 25 liber (11 až 20 liber u obézních žen). Zeptej se svého lékaře, jak se máš.

Čtyři lekce

Pokud jste těhotná a máte nadváhu, měli byste se zaměřit na zdravé těhotenství, ne na hubnutí. Davenport-Nicholson nabízí tyto tipy:

Nejíš za dva. Těhotným ženám s normální hmotností stačí o 300 kalorií denně více. "Není to dvojnásobek vašeho obvyklého příjmu," ona říká. Zeptejte se svého lékaře, kolik kalorií potřebujete. Na tom, co jíte, záleží. Jezte a pijte zdravé kalorie – vaše dítě potřebuje živiny. Vybírejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin, které jsou bohaté na polynenasycené tuky, ale mají nízký obsah cukru, jednoduché sacharidy (jako jsou ty v bílém pečivu) a nasycené a trans-tuky. Zůstaňte hydratovaní. Potřebujete 80 až 100 uncí vody denně. "Během těhotenství se objem krve zvětšuje a je snadné se dehydratovat, pociťovat závratě, závratě a dokonce i omdlít." říká Davenport-Nicholson. Cvičte (skoro) každý den. Po většinu dní potřebujete alespoň 30 minut mírné fyzické aktivity – chůze, tanec, plavání. "Plavání je skvělé v těhotenství," ona říká. "Díky tomu se cítíte lehčí."

Najděte další články, procházejte zpětná vydání a přečtěte si aktuální vydání Časopis WebMD.

WebMD Magazine – funkce Recenzoval Nivin Todd, MD dne 7. září 2018

Zdroje

ZDROJE:

Agena Davenport-Nicholson, MD, Emory University Hospital, Atlanta.

CDC.

Stanfordské zdraví dětí.

Medline Plus.

Budoucí maminky mají pro své těhotenství mnoho módních možností. V minulosti chtělo mnoho žen skrýt rostoucí bříška. Ale dnes se to mění. Existuje více možností, které oslavují vaši měnící se postavu, a vy můžete vypadat stejně stylově, jako kdybyste nebyla těhotná.

Stále však existují některé další aspekty, jako je pohodlí a cena. Těchto 10 tipů vám pomůže.

Podívejte se, co už máte. Váš současný šatník vás může vidět v prvních měsících. Podívejte se na oblečení, které "dát." To zahrnuje svetry, blejzry, trička, kalhoty nebo sukně s libovolným stupněm roztažnosti nebo elasticity v pase nebo látce. Vyberte si oblečení, které vypadá jako to, co byste normálně nosili . Designy, látky a barvy by měly oslovit váš osobní smysl pro styl. Váš těhotenský šatník by ve vás neměl vyvolávat pocit, že máte omezený výběr. Zásobte se základními věcmi: topy, sukně a kalhoty v plných barvách. Pevné látky můžete snadno kombinovat. Spárujte levnější kousky s několika designovými. V nemateřských obchodech přejděte na větší velikost. To by mohlo být vše, co potřebujete, pokud styl není příliš vhodný. Půjčte si nebo nakupujte z druhé ruky: Možná budete chtít požádat kamarádku, které se nedávno narodilo dítě, jestli byste si nemohli půjčit nějaké jejich těhotenské oblečení nebo nakoupit zásilku nebo z druhé ruky. Myslete pohodlně. Velké topy a šaty s plným střihem vás prostě zvětší, než jste. Oblečení s trochou streče lépe sedne a bude se cítit pohodlněji. Vybírejte těhotenské oblečení slim střihu s lichotivými tvary. Můžete si vytvořit elegantní, stažený vzhled, který jemně obejme vaše tělo, aniž by příliš pevně držel. Hrajte si s barvou a vzorem. Přitahují pozornost, pokud vám to vyhovuje. Pokud ne, možná budete chtít použít plné barvy. Kalhoty a sukně vybírejte moudře. Kalhoty s mírně rozšířenými nohavicemi pomáhají vyvážit postavu. Vyberte si sukně dostatečně dlouhé, abyste se při sezení cítili pohodlně. Oblékněte si bundu. Bundy mohou přidat lesk. Můžete začít s jednou, kterou již vlastníte, a později přidat do šatníku jednu nebo dvě těhotenské bundy. Noste boty s podpatkem o výšce alespoň jeden a půl palce. Bota s malou výškou je ve skutečnosti pro vaše záda lepší než ploché. Na velmi vysokých podpatcích může být těžší udržet rovnováhu, zvláště když vám roste břicho a mění se vaše těžiště. WebMD Medical Reference Recenzováno Traci C. Johnson, MD dne 08. ledna 2021

Zdroje

ZDROJ: Bouchez, C. Vaše dokonale hýčkané těhotenství: rady pro krásu, zdraví a životní styl pro moderní nastávající matku, Broadway Books, únor 2004.

 WebMD neposkytuje lékařské poradenství, diagnostiku resp

Staletí předtím, než se na každém rohu objevily drogerie, se ženy spoléhaly na bylinné přípravky, které je zbavily těhotenských nepříjemností. Jedli zázvor, aby zmírnili ranní nevolnosti, nebo pili čaj z malinových listů, aby zkrátili porod.

Bylinné přípravky se mohou zdát lepší volbou než léky, protože pocházejí z rostlin. Ale to, že jsou přírodní, ještě neznamená, že jsou bezpečné pro vás i vaše dítě. Přehled 74 studií o užívání bylinných doplňků v těhotenství zjistil vedlejší účinky některých léků. Zázvor byl spojován s pálením žáhy, bolestí břicha a nevolností. Mandlový olej, který se používá k prevenci strií, byl spojen s předčasným porodem. A malinový list byl spojen se zvýšenou pravděpodobností porodu císařským řezem.

Ve srovnání s léky se o doplňcích hodně neví. "Aby bylo možné získat schválení FDA, léky musí projít přísnými studiemi," říká Shivani Patel, MD, odborný asistent porodnictví a gynekologie na UT Southwestern Medical Center v Dallasu. "Doplňky neprošly tímto procesem, takže neexistuje způsob, jak zjistit, že jsou skutečně bezpečné."

Nejčastěji hlášenými vedlejšími účinky ve studii byly gastrointestinální potíže jako nevolnost, zvracení a průjem, které mohly těhotnou ženu dehydratovat. "Mohla by mít kontrakce, které by ji mohly potenciálně přivést k předčasnému porodu," říká Patel.

Je těžké předvídat, jaké vedlejší účinky může doplněk způsobit, nebo dokonce přesně vědět, co je v lahvičce. Když kanadští vědci analyzovali DNA ve 44 rostlinných produktech, zjistili, že většina obsahovala genetický materiál z rostlinných druhů, které nejsou uvedeny na štítcích. Některé rostlinné produkty jsou prošpikovány chemikáliemi, pesticidy nebo jinými nebezpečnými kontaminanty.

Věda také nenabízí ženám mnoho vodítek. Jak autoři recenze uznali, mnoho studií, které analyzovali, nemělo vysokou kvalitu. Je těžké dokázat, že bylinné léky – a ne jiné věci – způsobily vedlejší účinky zdokumentované ve studiích.

Dokud nebudeme vědět více o rizicích bylinných doplňků, nepoužívejte je bez lékařské rady. "Pokud uvažujete o užívání doplňku stravy, poraďte se o tom se svým lékařem," říká Patel.

Pokračování

Některé bylinky, jako je zázvor, mohou být užitečné, pokud je užíváte ve správné dávce a formě. "Zázvor léčí nevolnost velmi dobře, ale pokud ho užijete příliš mnoho, může způsobit pálení žáhy," říká Patel. Zázvorové pivo a zázvorové bonbóny mohou být pro váš žaludek snazší než čistý zázvor.

Jeden doplněk, který určitě chcete užívat, je prenatální vitamín. Obsahuje kyselinu listovou, která pomáhá předcházet vrozeným vadám neurální trubice, jako je rozštěp páteře, a železo, které pomáhá vašemu dítěti normálně růst a vyvíjet se. V ideálním případě byste měli začít užívat prenatální vitamín před početím a pokračovat v jeho užívání po celou dobu těhotenství.

Podle čísel

15 %: Procento těhotných žen, které uvedly, že užívají bylinky a doplňky stravy.

25 %: Procento těhotných žen, které svému lékaři neřeknou o užívání bylinných doplňků.

79 %: Procento testovaných bylinných doplňků, které neobsahovaly rostliny uvedené na etiketě produktu.

400 mikrogramů: Kolik kyseliny listové by těhotné ženy měly dostat každý den z potravin nebo doplňků.

Najděte další články, procházejte zpětná vydání a přečtěte si aktuální vydání Časopis WebMD .

WebMD Magazine – funkce Zhodnotil(a) Nivin Todd, MD dne 05. června 2019

Zdroje

ZDROJE:

Porodnictví & Gynekologie: "Použití rostlinných léčivých přípravků během těhotenství a poporodního období."

Shivani Patel, MD, odborný asistent porodnictví a gynekologie, UT Southwestern Medical Center, Dallas.

BMC Medicine: “Čárové kódy DNA detekují kontaminaci a substituci v severoamerických rostlinných produktech.”

Mayo Clinic: “Prenatální vitamíny: Proč na nich záleží, jak si vybrat.”

Organizace teratologických informačních specialistů: “Bylinné produkty.”

American Journal of Obstetrics & Gynekologie: “Trend a vzorec užívání bylin a doplňků mezi těhotnými ženami ve Spojených státech: zjištění z roku 2002, 2007 a 2012 v USA National Health Interview Surveys.”

Tisková zpráva, generální prokurátor v New Yorku.

Národní institut zdraví, Úřad pro doplňky stravy: “Multivitaminové/minerální doplňky.”

Vaše dětská boule každým dnem roste, ale váš nový tvar těla často přináší nové bolesti a bolesti – zejména v zádech. "Ženské tělo se během těhotenství neustále mění a páteř není výjimkou," říká Neel Anand, MD, profesor ortopedické chirurgie a ředitel traumatologické chirurgie páteře v Cedars-Sinai Spine Center v Los Angeles.

Comparar listados

Comparar