Koliti ulcerativ: A e bën pirja e alkoolit më keq?

Koliti ulcerativ: A e bën pirja e alkoolit më keq?

Koliti ulcerativ është https://harmoniqhealth.com/al/keto-light/ një sëmundje inflamatore e zorrëve që mund të bëjë që rreshtimi i zorrëve të mëdha dhe rektumit të bëhet i përflakur. Mund të ketë një lidhje midis gjendjes dhe alkoolit, e cila gjithashtu ndikon në zorrë.

Disa studime janë dukur se tregojnë efekte të dëmshme dhe të dobishme të pijeve alkoolike në dikë që ka kolit ulcerativ (UC). Sidoqoftë, studimet më të reja ilustrojnë kryesisht efektet e dëmshme të alkoolit.

Rekomandimi është të shmangni pirjen e pijeve alkoolike, si rregull i përgjithshëm. Alkooli irriton traktin tretës në mënyra të ngjashme me UC, dhe kombinimi i të dyve mund të bëjë më keq simptomat.

Ndërsa disa njerëz me UC mund të jenë në gjendje të konsumojnë alkool, të tjerët duhet ta shmangin atë krejt.

Me këtë tha, disa njerëz mund të mos i ndiejnë efektet e një pije të rastit. Studimet

kanë shikuar në aspektet pozitive dhe negative të pirjes së alkoolit me UC, siç shpjegojmë më poshtë.

Efektet pozitive

Një studim i gjerë në American Journal of Gastroenterology studioi 304,000 njerëz në një plan specifik të kujdesit shëndetësor. Hulumtimi i tyre zbuloi se njerëzit që pinin alkool kishin një rrezik më të ulët të UC.

Ky hulumtim, që daton nga viti 1989, sugjeron që alkooli mund të mbrojë një person nga UC. Sidoqoftë, nuk ka shumë studime bashkëkohore me cilësi të lartë që ndajnë këto rezultate.

Mund të jetë gjithashtu rasti që thjesht nuk ka asnjë efekt nga pirja e alkoolit.

Një përmbledhje sistematike në revistën përpiloi informacione në lidhje me lidhjen midis UC dhe alkoolit. Pas krahasimit të 16 studimeve, hulumtimi zbuloi se nuk kishte asnjë lidhje të rëndësishme midis pirjes së alkoolit dhe rrezikut të UC.

Efektet negative

Ekziston një trup hulumtimi që thotë se alkooli mund të mos jetë gjëja më e mirë për trupin, posaçërisht për sistemin e tretjes. Meqenëse UC është një çrregullim që ndikon në sistemin e tretjes, mund të ketë një lidhje midis të dyve.

Si përmbledhje në revistën Annals of Gastroenterology shënimet, alkooli shkakton inflamacion dhe është drejtpërdrejt i dëmshëm për funksionin e pengesave të zorrëve. Këta faktorë janë të rëndësishëm për njerëzit me UC, pasi sëmundja gjithashtu shkakton inflamacion dhe ndikon se sa mirë trupi mund të thithë lëndë ushqyese.

Studiuesit këtu vunë re se konsumi i alkoolit mund të provokojë simptoma ose një rikthim në një person që ka sëmundje inflamatore të zorrëve.

Rishikimi gjithashtu vuri në dukje se ekzistonte një lidhje midis marrjes më të lartë të alkoolit dhe niveleve më të larta të relapsit te njerëzit me UC.

Mund të ketë gjithashtu një lidhje midis sulfiteve në pijet alkoolike dhe UC. Rishikimi vuri në dukje se njerëzit që pinin verë dhe birrë që përmbajnë sulfite kishin një rrezik më të lartë të aktivitetit të sëmundjes ose relapsit.

pasi të dy alkoolet dhe UC kanë efekte të ngjashme në traktin tretës, këto efekte mund të ndërtojnë njëra -tjetrën dhe t’i bëjnë simptomat më keq.

ndërtoi inflamacion dhe rritja e përshkueshmërisë së zorrëve mund të bëjë që disa njerëz të pësojnë një sulm ose rikthim të papritur të simptomave të tyre. Në planin afatgjatë, personi mund të jetë më i rrezikuar për çështje me mëlçinë e tyre.

Me këtë tha, asnjë dy raste të UC nuk janë saktësisht njësoj, dhe ajo që prek një person mund të mos ndikojë në një tjetër. Njerëzit me UC që zgjedhin të pinë duhet t’i kushtojnë vëmendje çdo simptomi të ri që lindin dhe të ndërmarrin veprime për të parandaluar komplikimet. Ata gjithashtu mund të zgjedhin të mos pinë.

Trajtimet

Ekzistojnë disa trajtime për UC, dhe njerëzit me sëmundje gjithashtu mund të duhet të jenë të kujdesshëm se si alkooli mund të ndikojë në trajtimet dhe ilaçet e tyre. Efektet mund të jenë ose direkt, nga bashkëveprimi me ilaçet, ose indirekt, nga krijimi i më shumë inflamacionit në zonë.

Medikamentet

Ekzistojnë disa trajtime me recetë që mjekët rekomandojnë për UC.

Qëllimi i tyre kryesor është të kontrollojnë inflamacionin që çon në simptoma dhe të shkaktojë falje.

Mjekët e ilaçeve mund të rekomandojnë për UC përfshijnë:

  • aminosalicilat (5-ASA): ilaçe që ndihmojnë në uljen e inflamacionit në raste të buta ose të moderuara të UC.
  • Kortikosteroidet: Këto ndihmojnë në uljen e inflamacionit duke shtypur sistemin imunitar. Mjekët zakonisht rekomandojnë steroid për njerëzit me UC të moderuar deri të rëndë, dhe ilaçet janë vetëm për përdorim afatshkurtër.
  • Imunomoduluesit: Këto ilaçe shtypin sistemin imunitar të trupit për të parandaluar inflamacionin e vazhdueshëm.
  • Biologjia: Këto janë ilaçe që shtypin sistemin imunitar në mënyra më specifike sesa imunomoduluesit e tjerë. Mjekët mund të rezervojnë biologjinë për rastet kur një person nuk i përgjigjet mirë terapive të tjera.
  • Antibiotikët: Mjekët mund të përdorin disa antibiotikë për të trajtuar infeksione ose komplikime të tjera nga simptomat e UC.

Në shumicën e rasteve, operacioni për UC përfshin një proctocolektomi, e cila është heqja e një pjese ose të gjithë zorrës së trashë dhe rektumit.

mjetet juridike në shtëpi

Mjekët gjithashtu mund të rekomandojnë përdorimin e ilaçeve të tjera pa recription dhe mjetet juridike shtëpiake për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave.

Antidiarrheals

Medikamentet kundër-counter (OTC) antidiarreal mund të ndihmojnë njerëzit të menaxhojnë simptomat në një afat të shkurtër. Sidoqoftë, shumica nuk janë për përdorim afatgjatë. Njerëzit duhet të shmangin marrjen e këtyre ilaçeve për më shumë se periudha të shkurtra pa u këshilluar me një mjek.

qetësuesit e dhimbjes

Në mënyrë të ngjashme, lehtësuesit e dhimbjes OTC mund t’i ndihmojnë njerëzit të menaxhojnë me sukses dhimbjen që ndiejnë nga gjendja e tyre.

Këto ilaçe mund të mbajnë rreziqet e tyre afatgjata. Një person duhet të flasë gjithmonë me një mjek për rreziqet e përdorimit të ndonjë ilaçi për periudha të gjata.

Shtojcat

Shumica e mjekëve gjithashtu do të rekomandojnë një person të marrë shtesa ushqyese. Kjo për shkak se UC ndikon në mënyrën se si trupi thith lëndë ushqyese, dhe është e rëndësishme t’i rimbushni ato.

Dieta

Dieta mund të luajë një rol të rëndësishëm në menaxhimin e simptomave ose parandalimin e ndezjeve nga UC. Secili person duhet të punojë me mjekun ose dietologun e tyre për t’i ndihmuar ata të identifikojnë dhe të shmangin ushqimet e shkaktuara që çojnë në ndezje. Këto ushqime të shkaktuara do të ndryshojnë midis individëve.

Ndërsa dieta e saktë mund të ndryshojë në secilin rast, disa këshilla të përgjithshme mund të jenë të mira për shumicën e njerëzve. Për shembull, një përmbledhje në ditar vëren se ngrënia e më shumë frutave dhe perimeve mund të ulë rrezikun e UC.

Hulumtimi gjithashtu vëren se pijet e buta duket se rrisin rrezikun e UC. Ulja e konsumit të pijeve të buta ose zëvendësimi i sodave me pije të tjera, të tilla si çaji bimor dhe uji, mund të jetë një hap i mirë drejt një diete më të shëndetshme për UC.

Njerëzit me UC gjithashtu mund të gjejnë zakone të tjera dietike përmes përvojës. Për shembull, ata mund të zbulojnë se ushqimet pikante përkeqësojnë simptomat e tyre ku ushqimet e buta, të çuditshme jo.

Terapitë alternative

Ekzistojnë terapi alternative që njerëzit mund të përpiqen të ndihmojnë në menaxhimin e simptomave të tyre.

Ndërsa jo të gjitha terapitë do të arrijnë rezultate të ngjashme në secilin person, është e rëndësishme të diskutohen të gjitha metodat e trajtimit me një mjek. Disa terapi natyrale ose alternative mund të ndikojnë në atë se sa mirë funksionon terapia tradicionale.

Përmbledhje

Ndërsa është e pasigurt nëse pirja e dritës ka efekt afatgjatë te njerëzit me UC, rekomandimi aktual është që njerëzit me sëmundje të shmangin pirjen e alkoolit. Alkooli shkakton inflamacion dhe dëmton pengesën e zorrëve, të cilat janë simptoma të ngjashme me ato të UC. Sidoqoftë, UC merr një kurs të ndryshëm në secilin person, dhe disa njerëz mund të mos preken aq sa të tjerët nga konsumi i lehtë i alkoolit. Në çdo rast, biseda me një mjek për konsumin e alkoolit të një personi mund t’i ndihmojë ata të shmangin shkaktuesit dhe të menaxhojnë simptomat.

  • Koliti ulcerativ
  • Alkooli/varësia/ilaçet e paligjshme

Comparar listados

Comparar